8 Aralık 2009 Salı

Anti - İst. Olayını Çözdüğümüz Maç 1987 - 1988 Bakırköy - Konya


1987-1988 sezonunda başkanlığa getirildi. Öksüz yönetimi kariyer sahibi Özkan Sümeri teknik direktör olarak takımın başına getirdi. Bir önceki sezonun son maçında çıkan olaylar nedeniyle bir sezon saha kapatma ceza verilmesine rağmen şampiyonluk ateşi sönmedi. Yine kadro güçlü isimlerle takviye edildi.

Sezon başladıktan sonra Konyasporun saha kapatma cezası 4 maça indirildi. Kuşadası, Bakırköy, Göztepe gibi takımların bulunduğu gurupta mücadele etmenin zorluğu görülünce kiralık futbolcu çalışmaları başladı. Galatasaraydan Suat, Mehmet, Nasır, Eskişehirspordan Celaleddin, Zonguldakspordan Cemal, Yugoslavya Sarajovadan Esat Hosiç ve Trabzonspordan Hayrettin kiralandı.

Son mac atbasi gidiyor sampiyonluk yarisi ve yine bir saha kapatma meselesinden federasyon macimizi Ankara'ya almis.
Bir galibiyete is bitecek haliylen.

Gidenler bilir Konya-Ankara arasi Route66 gibi dümdüz bir hattir.Sadece Kulu makasi olarak bilinen yerde bir 50° dönüs yapilir.

Mac öncesi inanilmaz hazirliklar filan yapilamadi nedense..Sampiyon olacagiz ama heyecandan midir nedir,kimse bir organizasyona katilmiyor.Herkes mutlu,ümitli ama kafalarda ya yine sampiyonluk kacarsa paranoyasi olusmus durumda.Gerci konfet&serit ve barut olayimiz yine yapilmisti ama...

Öyle ya !Tam 5 sezon birinci ligin esiginden dönmüstük...Daha bir sene önce -daha sonraya sakladigim- son macta(Tarsus IdYrd Erkutspor) cikan olaylarin acisi hala kentte silinmemis haldeydi.

Maca hicbir hazirlik yapilmadan gidiliyor..Ama ne gidis arabayla 2,5 saat,otobüsle 3:15 lik yolda manyak konvoylar olusuyor...25000 taraftar akiyoruz Ankara'ya.Verdigim rakama maca giremeyenler dahil degildir..Inanin, bu sayiyi Ankara'li büyüklerinizden teyit ettirebilirsiniz.
Ancak mac biletlerinde iki mac oynanacak diyor.Yani ayni statta önce ikinci lig,sonra birinci lig maci var .Hem de bir bilete...
Konyaspor - Bakirköyspr
Ankaragücü-Zeytinburnuspor

Otobüs,mininübüs ve bilimum arac Hipodromun yakinlarina cektiriliyor, trafik dayanilmaz.Soförden park edecegi yeri ögrenip iniyoruz aractan...

Maca daha cok var..Hadi diyor bazilari Genclik parkina filan gidelim zaman gecsin..Hem kafalari da cekeriz...Kayinti filan olur.
Benim aklim ise Ankaragüclü Ferit'in muhtesem köftelerinde.Ulan bir araba ayarlayabilsem de kacabilsek diyorum icimden.Maltepe'de bir mobil yeri vardi eskiden...

Parka girdigimizde bir ton polisle karsilasiyoruz.Tabi dostca olmuyor muhabbetimiz.
Ne geziyonuz lan burada ?
seklindeki nazik karsilamaya
-"aciz baba ac !!!" diye karsilik verince adamlar bize oradan gecmekte olan simitciyi gösteriyorlar...
lan diyorum icimden ,denyo simitin harman oldugu yerden geliyoruz ...Ne simiti simdi !!!
O sirada cikariyor baklayi daha nazik olan memur...
"Istanbul'lular burada parkta tutuluyor..Güvenlik nedeniyle daha ileriye gitmeyin.Karninizi doyurup stada girin hemen." diyor.

Iyi tamam diyoruz ama kafalarda simsek cakiyor hemen.Polisler uzaklasinca daha icerilere dogru süzülüyoruz.

Biraz yürüdükten sonra lunaparka yakin bir büfenin orada Zeytinburnu ve Bakirköy seyircisini görüyoruz.Hayvanlar gibi gözleme'ye kayiyorlar ayranla. Ama bizden sayica fazlalar..Biz 35-40 kisi isek onlar en az 250 kisi... Ortada bir iki telsizli cevik dolasiyor..baskada kimse yok.Ama heriflere de saldirmak manasiz olacak...Üstelik bir de dayak yersek tribünümüzde bir Konya'lilardan dayak yemek var.
"Nasil dayak yersiniz lan dayagi" ...

O arada bir mucize oluyor. Köseden biryerden "Guruluyuz güclüyüz,Ankaragüclüyüz" tezahuratlari ile elde tas sopa,bakiyoruz ki Ankara'li gardaslarimiz geliyorlar.(Tabiki o zamanlar Ankaragücü ile aramızda bir husumet yok ).. Neyse Istanbul'lu beyzadelerin rahati bozuluyor haliylen.

Önce sotede kalalim diyoruz....
Ibonun o yillar ki hiti "Allah Allah Allah Baskent geliyor" seklinde degistirilmis vaziyette agizlarda.

Yemek yemeyi birakan karsi taraf hemen tas filan aramaya basliyor ama cok gec ...Önce sadece tezahürat yapan Ankara'lilar birden kosmaya basliyorlar...Onlarda kalabalik degil ama en fazla 60-70 kisiler.

Psikoloji sudur hep (sonradan cikarilmis bir ders). ilk panik atlatilana kadar saldiriya ugrayan gurup tecrübesiz ise hemen arkasini dönüp kacar...Sonra elektirik akimi gibi tüm kitle buna ayak uydurur...Ardindan bir bakarsiniz ki 20 kisi 100 kisiyi önüne katmis kovaliyor.

Ama sonra roller degisir hemen.Bir süre kovalanan kurbanlar yorulur ve "Sokarim lan,ne olacaksa olsun ....na koyyim! " psikozuna girerler. Birden tersine dönüs yasanir...Yine gurup davranisi ,sayica daha üstün olmanin verdigi güvenle birlesince bu sefer kovalamanin yönü degisir.

Bu olayda da aynen öyle oldu...200 m kacan Istanbul tayfasi lunaparktan geri dönüp saldiriya gecti birden.Bizde yerimizden cikip meydanda görülecek bir yerde dikiliyoruz artik.

Polisler basi kesik tavuklar gibi saga sola kosuyorlar.Üzerimize dogru kosan Ankaralilar'a Konyaspor bayraklarini aciyoruz hemen.Bu sefer de onlar altin bulmus gibi sevinip ,rahatliyorlar...Ama kosusturma iki gurupta yanimiza yaklasana kadar sürüyor.
Artik simdi kimse kosmuyor .Yüzler biribirine dönük ,karsilikli küfürlesmeler oluyor....Hani meshur klasik Westside story" deki gibi...

Konya'nin adami böyle diyaloglari,artistlikleri filan bilmez...Genele bakarsak öyle iyi tezahürat yapilmaz ama olay Bruce Lee moduna döndü mü o zaman, salacaksin bogalari ortaya...

Bu karsilikli itdalasi bizim (Istanbullu !!!) Sabri abinin ,Bakirköyspor'in reisi diye tahmin ettigimiz herife tekme -tokat dalmasiyla bitiyor.

Ana avrat küfürleri,kimkime dumduma vurmalar filan takip ediyor...Bu arada ben yere düsüyorum kalkarken Ankara'li bir arkadas da beni Bakirköylü sanip patlatiyor dudagimi sagolsun. .Arkasindan lacivert beyazli birsi kafayi cakiyor buna ,ben herifin bogazina cullaniyorum derken ,tam western filmlerindeki bar kavgalari yasaniyor....

Laf aramizda, o filmleri izlerken "Hep Hadi lan böyle kavga mi olurmus ?" derdim ama öyle bir kavganin tam ortasindaydim.

Biz de emanet filan yoktu ama Güclüler bayagi hazirlik yapmislardi.
Kim galip geldi bilemiyorum cünkü o 3-5 dk bana yillar gibi geldi o anda....

Sirtimda patlayan plastik copun acisiyla kendimi bir yere attigimi hatirliyorum.Kahraman Türk polisi önüne gelene daliyordu acimasizca. :)

En komigi ise o curcunada bir amirin kafasina atilan darbukaydi ki herif sonradan katliam yaptirdi ama beyninin pekmezini de görmüs olduk bu arada.Darbukayi atan bir Istanbul'lu idi.

Sonra ,önce karakola götürülmek istendik ...Yok dediler böyle 500 kisiyi nereye sokacaz.
Yolda cop yiye yiye...stada alindik.istanbul tayfasi kapalida (sol), ,Ankaragücü sag tarafta oturuyordu.
Gecekondunun 1/3 ü Ankara 2/3 Konya seklinde bölünmüstü.
Geriye kalan yerler paso Konyaspor taraftarina aitti.

2-1 aldık ve sampiyon olduk.Ankaragücü'de 1-0 yenmisti yanlis hatirlamiyorsam.
Amigo Hüsnü önümüze kadar gelip, Anadolu-Istanbul cekismesini anlatmaya calisti mactan önce.Bizim agiz burun dagilmis "Dedik biliyoruz baba ,az önce yasadik bunu bizzat "

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder